انواع ویروسها و نحوه مقابله با آنها
 
آشنایی با انواع ویروسهای کامپیوتر و دانلود انواع آنتی ویروس
 

 

انواع ویروس‌های کامپیوتری

به طور کلی می‌توان ویروس‌های کامپیوتری را به چهار بخش عمده طبقه بندی کرد:

  1. ویروس‌ها (Viruses)
  2. کرم‌ها (Worms)
  3. اسب‌های تروا (Trojans)
  4. بمب‌های منطقی (Logical Bombs)

اکنون به طور مختصر به بررسی هر یک از آنها می‌پردازیم:

ویروس‌ها ویروس، برنامه یا قطعه کدی است که بدون اطلاع وارد سیستم شده و برخلاف تمایل شما عمل می‌کند. برخلاف ویروس‌های فیزیولوژیکی، این ویروس‌ها ساخته دست بشر بوده و در بسیاری موارد قابلیت تکثیر خودکار دارند. برای این منظور، آنها خود را به یک فایل اجرایی متصل کرده و بدین ترتیب با هر بار اجرای آن فایل، قطعه کد ویروس نیز اجرا می‌شود. باید توجه داشته باشید که اجرای این ویروس‌ها معمولاً به گونه‌ای است که کاربر تا بعد از اجرای کامل کد، متوجه عملکرد آن نمی‌شود و در این بین معمولاً تصاویر یا آهنگ‌هایی پخش می‌شود که توجه کاربر را از وجود ویروس در داخل سیستم منحرف کند.


کرم‌ها کرم‌ها نیز مانند ویروس‌ها قطعه برنامه‌های کامپیوتری هستند و از آن جهت که نیازمند اتصال به برنامه‌های اجرایی نیستند، پیشرفته‌تر از ویروس‌ها محسوب می‌شوند. این گونه برنامه‌ها به درون حافظه یا هارددیسک کامپیوترها خزیده و اطلاعات آنها را تغییر می‌دهند.


اسب‌های تروا این گونه برنامه‌ها معمولاً ظاهر عادی و مناسبی دارند. اما در درون خود حاوی برنامه دیگری هستند که آن برنامه‌ها معمولاً مضر است. به عنوان مثال ممکن است آنها در قالب یک محافظ صفحه نمایش (Screen Saver) وارد سیستم کاربر شوند و به فعالیت‌های مخرب بپردازند. اگر این گونه ویروس‌ها تحت شبکه منتقل شوند، یک پورت خاص را روی سیستم کاربر باز می‌کنند و از آن پس سیستم آلوده همانند سروری خواهد بود که آنچه را نفوذگر به آن دیکته کند، اجرا خواهد کرد.


بمب‌های منطقی اساسا قطعه کد کوچکی است که به عنوان یک برنامه اصلاحی به یک نرم افزار یا برنامه اصلی اضافه می‌شود. این گونه برنامه‌ها معمولاً مدتی را به صورت مخفی درون برنامه اصلی باقی مانده و هنگامی که تاریخ و زمان فعال شدن آنها فرا می‌رسد، شروع به انجام فعالیت‌های مخرب خود می‌کنند. (البته در این مقاله هر جا صحبت از ویروس می‌شود، منظور هر چهار دسته گفته شده از ویروس‌ها است، مگر اینکه به طور خاص نام کرم‌ها یا اسب‌های تروا و غیره ذکر شود.)

تقسیم‌بندی ویروس‌ها براساس نحوه عملکرد

  1. ویروس‌هایی که بر روی فایلهای کاربردی و یا فایل‌های سیستمی اثر می‌گذارند (File infectors)
  2. ویروس‌هایی که معمولاً عملیات مخرب را بر روی رکورد راه‌اندازی هارددیسک یا bootrecord انجام می‌دهند (System or Boot Record Infectors).
  3. ویروس‌هایی که با استفاده از برنامه‌نویسی ماکرو بر روی فایل‌های داده‌ای اثر می‌گذارند (Macro Infectors)
  4. ویروس‌هایی که با استفاده از زبان‌های اسکریپتی می‌توانند هم بر روی فایل‌ها و هم بر روی هارددیسک اثرگذار باشند (Script Infectors)
  5. ویروس‌های تلفن همراه (Mobile Phone Infectors)
  6. ویروس‌های تحت شبکه (Network Infectors)

در ارتباط با پنج دسته اول می‌توان گفت که قبل از رواج شبکه‌ها از طریق دیسکت‌ها یا CDها منتشر می‌شدند، اما امروزه با پیدایش شبکه‌های محلی و جهانی، ویروس‌ها نیازی به محیط‌های انتشار بسته‌ای چون گذشته نداشته و لذا می‌بینیم که می‌توانند حجم بیشتری از اطلاعات و کامپیوترها را مورد هجوم قرار دهند.

عملکرد ویروس‌ها [ویرایش]

• ویروس‌هایی که فایل‌ها را مورد هجوم قرار می‌دهند همانگونه که ذکر شد، این گونه از ویروس‌ها خود را به فایل‌های اجرایی دیگر چسبانده و به این طریق قابلیت انتشار و اجرا می‌یابند. برای آلوده کردن یک فایل از روش‌های متعددی می‌توان استفاده کرد که عبارتند از: ۱. در روش اول ویروس‌ به واقع بر روی فایل اثر نمی‌گذارد بلکه کاری می‌کند که سیستم عامل به جای اجرای فایل موردنظر، ویروس را اجرا کند. برای رسیدن به این مقصود، روش‌های مختلفی وجود دارد، یکی از روش‌ها آن است که ویروس نام خود را با یک فایل سیستمی عوض می‌کند و به این ترتیب هنگامی که سیستم عامل می‌خواهد آن فایل را اجرا کند، به اجرای فایل ویروسی می‌پردازد.

۲. روش دیگر آن است که فایل ویروسی نام فایل اجرایی را که می‌خواهد مورد هجوم قرار دهد و معمولاً دارای پسوند exe است، به خود می‌گیرد. البته با این تفاوت که این بار فایل جدید را با پسوند com ایجاد می‌کند و آن را در همان آدرسی قرار می‌دهد که فایل موردنظر قرار دارد؛ بدین ترتیب در یک مسیر دو فایل با یک نام، یکی با پسوند exe و دیگری با پسوند com وحود دارد. در سیستم عامل DOS فایل اجرایی با پسوند com بر هر فایل اجرایی دیگر تقدم دارد و لذا هنگامی که به سراغ فایل موردنظر می‌رود تا آن را اجرا کند، فایل com را یافته و چون این فایل ویروسی است، اجرای آن سیستم را آلوده می‌کند.

۳. روش دیگر آن است که ویروس مستقیما به فایل موردنظر می‌چسبد؛ به این معنا که وقتی سیستم درخواست اجرای فایلی را می‌کند مکانی که باید فایل موردنظر را در حافظه نشان دهد، در واقع به خانه‌ای از حافظه اشاره می‌کند که حاوی فایل ویروسی است و یا حتی احتمال دارد تمامی فایل‌های موجود در یک پوشه خاص، به آدرس فایل ویروسی اشاره کنند.

۴. نوع دیگری از ویروس‌ها به گونه‌ای عمل می‌کنند که کدهای اجرایی خود را به جای کدهای اصلی فایل اجرایی موردنظر که درست در ابتدای برنامه قرار دارد، کپی کرده و به این ترتیب فایل اجرایی مذکور را خراب می‌کنند. هنگامی که شما درخواست اجرای آن برنامه‌ را می‌کنید دیگر برنامه مطلوب اجرا نمی‌شود و در واقع به ویروس امکان داده‌اید که فایل اجرایی دیگری را مورد آسیب قرار دهد. این گونه ویروس‌ها به راحتی می‌توانند توسط کاربر و یا نرم‌افزارهای ضدویروس شناسایی شده و از بین بروند.

۵. ویروس‌های دیگری هستند که خود را بر روی قسمت‌های خالی برنامه کپی می‌کنند. گاهی برخی از برنامه‌ها دارای فضای خالی هستند که این گونه از ویروس‌ها با یافتن این فضا وارد آن شده و گاهی نیز پس از ورود به آن، حجم خود را تا حدی افزایش می‌دهند که کلیه فضای اختصاص داده شده به فایل را اشغال کنند.

۶. نوع دیگری از ویروس‌ها خود را در بالای یک فایل اجرایی قرار می‌دهند و در نتیجه هز رمانی که درخواست اجرای فایل موردنظر را کنید، در ابتدا کد مربوط به ویروس اجرا می‌شود.

۷. نهایت اینکه ویروس دیگری وجود دارد که برای اتصال خود به برنامه موردنظر از یک دستور پرش استفاده می‌کند؛ بدین صورت که قسمت ابتدای فایل را به انتهای فایل آن منتقل کرده و در ابتدای آن یک دستور پرش قرار می‌دهد، همچنین خود ویروس نیز در قسمت انتهایی فایل قرار می‌دهد، همچنین خود ویروس نیز در قسمت انتهایی فایل قرار می‌گیرد. بدین ترتیب هنگامی که درخواست اجرای فایل موردنظر را می‌کنید، دستور پرش به ویروس اشاره می‌کند و در نتیجه ابتدا ویروس اجرا می‌شود سپس قسمت ابتدایی برنامه به محل اصلی خود، منتقل شده و به این ترتیب برنامه اصلی نیز اجرا می‌شود.

موارد گفته شده در بالا از روش هایی بود که معمولاً ویروس‌ها برای اتصال خود به فایل‌ها مورد استفاده قرار می‌دهند.

• ویروس‌های سکتور راه‌اندازی این گونه ویروس‌ها سکتور راه‌انداز سیستم System Boot Sector (SBS) و سکتور راه‌انداز اصلی Master Boot Sector (MBS) را مورد هجوم قرار می‌دهند. MBS یا سکتور راه‌انداز اصلی که فرآیند راه‌اندازی سیستم از روی آن انجام می‌شود، بر روی تمامی هارددیسک وجود داشته و حاوی اطلاعاتی در خصوص جدول پارتیشن هارد (اطلاعاتی در خصوص چگونگی تقسیم‌بندی منطقی یک دیسک فیزیکی) است. همچنین برنامه کوچکی در آن قرار داده شده که می‌تواند به تفسیر جدول پارتیشن پرداخته و محل قرارگیری SBS را تعیین کند. به طور کلی MBS مستقل از نوع سیستم عامل عمل می‌کند و وظیفه SBS نیز آن است که سیستم عامل را یافته و آن را اجرا کند. هنگامی که یک دیسکت را فرمت می‌کنیم، SBS بر روی آن ایجاد می‌شود. ویروس‌های سکتور راه‌اندازی، SBS را برای مخفی شدن انتخاب می‌کنند و لذا هر دیسکت فرمت شده‌ای می‌تواند چنین ویروس هایی را در خود جای دهد. این دیسکت می‌تواند فایل‌ها یا پوشه‌های مطلوب ما را در خود جای دهد و یا آنکه به عنوان دیسکت راه‌اندازی سیستم مورد استفاده قرار گیرد. (برای ساخت یک دیسکت راه‌اندازی لازم است که آن را با سوئیچ /s فرمت کنید). حال فرض کنید دیسکتی را که برای راه‌اندازی سیستم به کار می‌گیریم آلوده به ویروس سکتور راه‌اندازی باشد؛ بنابراین به هنگام راه‌اندازی، SBS سیستماز روی آن خوانده می‌شود و در نتیجه ویروس وارد سیستم می‌شود. این ویروس ابتدا درون حافظه جای‌گیری می‌کند و سپس نواحی سیستمی هارددیسک را مورد هجوم قرار می‌دهد و از آن پس سعی می‌کند هر دیسک قابل نوشتنی را که در دسترسش قرار گیرد، آلوده کند. با توجه به روشی که این گونه ویروس‌ها برای تخریب انتخاب می‌کنند و با توجه به اهمیتی که روزگاری دیسکت‌ها در انتقال اطلاعات و راه‌اندازی سیستم‌ها داشتند، متوجه می‌شوید که این ویروس‌ها تا چه حد خطرناکند.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ

باسلام خدمت دوستان عزیز.هدف من از راه اندازی این وبلاگ آشنایی هرچه بیشترشما کاربران با تهدیدات روز افزون دنیای مجازی میباشد.تهدیداتی که باتوجه به الکترونیکی شدن بیشتر کارها از جمله عملیاتهای بانکی یا خریدهای اینترنتی ممکن است موجب ضرر و زیان های جبران ناپذیری بشود. پس بهتراست آگاهی بیشتری داشته باشیم. درود بر شما
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان آشنایی با انواع ویروسهای کامپیوتر و آدرس manooch2012.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 6
بازدید دیروز : 67
بازدید هفته : 73
بازدید ماه : 75
بازدید کل : 56212
تعداد مطالب : 24
تعداد نظرات : 8
تعداد آنلاین : 1

باشگاه دانشجویان ایران - باشگاه دانشجویان ایران